V Paříži jsme podepsali novou dohodu o spolupráci s EDF v jaderné energetice

V Paříži jsme podepsali novou dohodu o spolupráci s EDF v jaderné energetice

Společnost EDF uspořádala začátkem června v Paříži Dny evropských jaderných dodavatelů (EDF European Nuclear Suppliers' Day). Zúčastnilo se jich více než 300 zástupců firem a organizací z oblasti jaderné energetiky z 15 evropských zemí. Hlavním tématem dvoudenní akce byly nové jaderné projekty EDF v Evropě s technologiemi EPR a NUWARD SMR a účast zahraničních firem na jejich realizaci.

EDF je aktuálně součástí tendru na výstavbu nových jaderných zdrojů v Česku, v rámci něhož plánuje využít model spolupráce z výstavby jaderné elektrárny Hinkley Point C, kde se britské firmy podílejí na realizaci projektu z 64 procent hodnoty kontraktu.

Cílem EDF je dosáhnout podobné nebo vyšší úrovně lokalizace i v Česku. I proto byly v Paříži podepsány nové dohody mezi EDF a klíčovými českými firmami, mezi něž patří i společnost ZAT. Dohody zpřesňují rozsah možných dodávek a posilují závazek EDF k budoucí spolupráci.

Za naši společnost dohodnu signoval František Kural, marketingový a obchodní ředitel ZAT.

Zástupci českých firem na akci prezentovali svůj zájem podílet se na budoucích jaderných projektech EDF nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Francouzský koncern počítá se zapojením českých dodavatelů a odhaduje, že bude třeba uvést do provozu až 50 nových jaderných reaktorů, aby Evropa dosáhla klimatických cílů.

„Na spolupráci s EDF na tuzemských i zahraničních projektech v Evropě i ve světě jsme dobře připraveni. Vloni na jaře jsme prošli náročným auditem EDF a jsme zařazeni mezi jejich kvalifikované dodavatele v oblasti non-safety, jednáme také o kvalifikaci na dodávky bezpečnostních safety systémů. Od roku 2012 pro EDF realizujeme ve spolupráci s Framatome dodávku systémů na rekonstrukci osmi jaderných elektráren ve Francii,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva a výkonný ředitel ZAT.