S Doosan Enerbility jsme podepsali memorandum o strategické spolupráci

S Doosan Enerbility jsme podepsali memorandum o strategické spolupráci

Jihokorejský Doosan, světový výrobce parních turbín, chytrých strojů a polovodičů, představil v půli května v Praze na dnu česko-korejského průmyslového partnerství „Doosan Partnership Day“ významné investice do české ekonomiky. Zároveň s naší společností podepsal memorandum o strategické spolupráci, které vytyčuje základní rozsah možných dodávek ZAT v případě úspěchu KHNP v tendru na dostavbu JE Dukovany.

Memorandum za naši společnost signoval Jaroslav Scharf, předseda představenstva ZAT a.s.

Koncern Doosan patří mezi světové výrobce turbín v oblasti jaderné i klasické energetiky. „Jako silný partner firmy Korea Hydro & Nuclear Power přicházíme do České republiky podpořit její aktivity v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. Pokud získá tuto pro český i korejský průmysl významnou zakázku, bude turbínu pro sekundární ostrov, jedno z hlavních zařízení jaderné elektrárny, dodávat česká firma Doosan Škoda Power. To výrazně přispěje k naplnění záměrů české vlády k zapojení lokálních firem do dostavby nových jaderných zdrojů,“ uvedl Jeongwon Park, předseda představenstva skupiny Doosan.

Kromě toho představil plán Doosan Enerbility přesunout do Plzně klíčová know-how v oblasti výroby vzduchem chlazených generátorů s výkonem do 300 MW a vývoj a výrobu technologií plynových a vodíkových turbín, které pomohou České republice stát se významným evropským hráčem v segmentu výroby bezuhlíkové energie.

Na slavnostním večeru byly podepsány dohody o spolupráci mezi Doosan Enerbility Nuclear Business Group, Doosan Enerbility Power Service Business Group a českými společnostmi ZAT, Vítkovice, Škoda JS a MICO.