Rekonstrukce řídicího systému bioplynové stanice v Dobrušce a rozšíření o nové technologie

Rekonstrukce řídicího systému bioplynové stanice v Dobrušce a rozšíření o nové technologie

V letošním roce jsme realizovali výměnu řídicího systému (ŘS) na bioplynové stanici (BPS) v Dobrušce. Rekonstrukce zahrnovala výměnu starého ŘS Simatic S7-300 od společnosti Siemens za nový řídicí systém naší společnosti. Součástí modernizace byla kromě výměny hardware PLC jednotky a I/O karet také tvorba nového aplikačního softwaru a vizualizace, která zahrnovala novou operátorskou stanici.

Velkou výhodou rekonstrukce řídicího systému pro zákazníka je nová funkcionalita, díky níž bude schopen do systému jednoduše a efektivně zasahovat v případě změn či úprav řízené technologie. Zároveň řada řídicích systémů S7-300 od společnosti Siemens již není podporována a v budoucnu by bylo velmi nákladné zajistit náhradní díly.

Harmonogram prací

Projektové práce na modernizaci BPS byly zahájeny koncem roku 2023. Rozšíření zahrnovalo výstavbu nových fermentorů, koncového skladu a dodání dalších krmných vozů. Součástí byla také výstavba technologie pro vtláčení plynu do distribuční soustavy.
Společnost ZAT v rámci modernizačního projektu dodala nové rozvaděče elektra a MaR postavené na ŘS naší společnosti. Součástí realizace byla vzájemná provázanost s technologií vtláčení. Provozovatel díky této variantě může efektivněji hospodařit s BPS a rozhodnout se, zda je pro něj výhodné prodávat elektřinu nebo naopak plyn.

Poslední etapa bude zahrnovat dodání nadřazeného systému pro efektivní využívání energie. Ten vyvinula naše společnost na platformě SimONet. Zákazník díky němu získá komplexní přehled o stavu BPS a také o cenách energií. Systém lze propojit s operátorem trhu a s dalšími agregačními službami.