Do francouzských jaderných elektráren jsme dodali další systémy KCF

Do francouzských jaderných elektráren jsme dodali další systémy KCF

Pro francouzskou společnost Framatome realizuje ZAT dodávku 58 skříní řídicího systému pro 20 bloků jaderných elektráren, každý o výkonu 1 300 MW. 

„Aktuálně jsme na jadernou elektrárnu Belleville pro blok 1 dodali další dvě skříně diagnostického a informačního systému KCF. FAT zkoušky proběhly v naší společnosti v listopadu 2019, koncem roku francouzští specialisté nainstalovali do skříní systémový a aplikační SW a provedli propojovací testy,“ říká Ivo Tichý, ředitel divize Energetika a člen představenstva ZAT. Současně s FAT a propojovacími testy proběhla i kontrola kvality vyrobených KCF skříní.

KCF systémy sledují koncentraci kyseliny borité, hlídají distribuci napětí v jaderné elektrárně či archivují technologická data pro údržbu.

Dodávka skříní KCF je součástí velké obnovy řídicích systémů a modernizace jaderných elektráren ve Francii. Jejich provozovatelem je energetická společnost EDF. Po ukončení rekonstrukce budou systémy KCF zajišťovat diagnostické a informační funkce na dvaceti jaderných blocích v osmi jaderných elektrárnách. Projekt je realizován od roku 2012 s termínem ukončení v roce 2024.

ZAT dodává systémy kontroly a řízení pro velké i malé jaderné reaktory a související jaderné technologie včetně dalších služeb. Bezpečnostní a nebezpečnostní řídicí systémy ZAT jsou nasazeny na jaderných elektrárnách v sedmi zemích Evropy a Asie. Z oblasti jaderné energetiky má firma aktuálně rozpracované zakázky kromě Francie také v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, ve Finsku a v Arménii.