Na konferenci Jádro 2023 jsme vystoupili v diskusním panelu

Na konferenci Jádro 2023 jsme vystoupili v diskusním panelu

První říjnový týden už tradičně patří jaderné energetice. Clarion Congress Hotel Prague po třetí hostil konferenci Jádro, tentokrát s podtitulem Nové jaderné zdroje.

Téma se neslo v duchu vypsaného tendru na dostavbu nového jaderného bloku v Dukovanech i blížícího se termínu podání nabídek uchazečů koncem října tohoto roku. Mezi očekávaná vystoupení proto bezesporu patřily i prezentace vrcholných zástupců všech tří uchazečů, v rámci nichž každý představil nabízenou technologii a její výhody pro Českou republiku.

Významnou část konference zastřešovaly také české firmy. Kolega František Kural, ředitel rozvoje SKŘ pro nové jaderné zdroje ZAT, vystoupil v diskusním panelu zaměřeném na dodavatelský strojírenský sektor. V úvodu bloku představil Josef Perlík, výkonný ředitel Aliance české energetiky, možnosti českých strojařských firem a jejich kompetence v dodávkách do jaderného sektoru. Zdůraznil, že je v současné době prioritní dodržet časy stanovené ve vypsaném tendru. „Termín pro podání nabídek byl změněn už dvakrát. Aby se zvládl postavit blok ve stanoveném čase, další posun si už nemůžeme dovolit,“ zdůraznil Perlík. Český dodavatelský sektor také opakovaně upozorňuje, že pokud nebude znám přesný rozsah dodávek českých firem a zda se bude stavět jeden nebo více bloků, je pro ně velmi složité alokovat jak lidské, tak i výrobní zdroje potřebné pro zabezpečení zakázky.

Podle zástupců českého průmyslu je také neméně důležitý přístup ze strany uchazečů. Na dotaz moderátorky Martiny Kociánové, co byste potřebovali od uchazečů na dostavbu v této fázi, František Kural odpověděl: „Specifikaci a konkrétní rozsah, abychom se mohli připravit. Nejde jen o naši firmu, jde o přípravu všech českých subdodavatelů a potřebu podpory vzdělávacího systému.“

Další dotaz směřoval do oblasti kompetencí a zda si je čeští dodavatelé dokázali udržet. Podle Františka Kurala zcela jistě ano. Příkladem uvedl ZAT, jenž si za více než 40 let působnosti firmy na trhu v jaderné energetice vybudoval značné zkušenosti jak s novými dodávkami, tak s modernizací stávajících řídicích systémů. „Máme certifikované produkty i know-how pro dodávky a servis pro nejvyšší bezpečnostní kategorie a s úspěchem je dodáváme do osmi zemí světa,“ upřesnil František Kural.

Více než polovina témat konference byla pod taktovkou Aliance české energetiky, jejíž je ZAT zakládajícím členem. S příspěvky vystoupili také Tomáš Ehler, zástupce vrchního ředitele Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Karel Vinkler, ředitel sekce Strategie ČEPS, Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví i Tomáš Kovalovský, předseda představenstva České jaderné asociace.

V závěru proběhla plodná politická diskuse předních politiků z obou komor Parlamentu České republiky i zástupců firemního sektoru. Všichni deklarovali potřebu vybudovat nejméně čtyři jaderné bloky v kombinaci s malými modulárními reaktory. S apelem za dodavatelský sektor – i ve stanovených termínech.