Naše e-Health technologie pomáhá personálu v domovech seniorů v péči o klienty

Naše e-Health technologie pomáhá personálu v domovech seniorů v péči o klienty

Společnosti ZAT svou novou technologií z oblasti e-Health usnadňuje péči o pacienty v pěti zařízeních s pečovatelskou službou. „V průběhu léta jsme ve spolupráci s partnerskou společností Sensowatch nainstalovali v domovech pro seniory v Praze, Havlíčkově Brodě a Teplicích e-Health systém pro monitoring polohy a vnitřního klima z platformy SimONet. Nová inovativní technologie pomáhá zdravotníkům a obslužnému personálu v péči o klienty,“ říká Roman Plavec, ředitel divize Medical společnosti ZAT.

V rámci pilotního projektu se zaměstnanci čtyř domovů s pečovatelskou službou a Alzheimer centra s novou technologií seznamují a učí se plně využívat její potenciál.

Systém pro monitoring polohy a vnitřního klima usnadňuje práci personálu zejména při nočních směnách, kdy slouží méně sester. Dokáže například detekovat nestandardní chování pacienta či klienta a upozornit sestru na jejich pohyb mimo lůžko. Díky nepřetržitému provozu systémů může personál i prodloužit interval pravidelných obchůzek, díky čemuž se může věnovat jiným, v tu dobu potřebnějším činnostem.

Součástí instalace je i osazení detektoru otevřených/zavřených dveří v pokojích klientů či pacientů. Opět jde o bezpečnostní kontrolní prvek v případech, kdy klient trpící například Alzheimerovou chorobou opustí uprostřed noci pokoj, na což může personál obratem reagovat. Nový systém může dále zajistit monitoring teploty, vlhkosti, polohy pacienta (přítomnost osoby v hlídané oblasti a alarmování personálu), kvalitu vzduchu (CO2, VOC), hluk, intenzitu světla a pohyb pacienta po pokoji.

„Ve všech zařízeních, kde je systém eHealth nainstalován, máme společně s partnerem Sensowatch ambici do něj napojit většinu pokojů a obsloužit tak celé zařízení s pečovatelskou službou. Sytém kvalifikované sestry nenahradí, ale dokáže jim výrazně pomoci, aby byla péče pro ně i pacienty komfortnější a efektivnější,“ doplňuje Roman Plavec.

Použitá platforma SimONet firmy ZAT využívá technologii internetu věcí (IoT). Obsahuje jak HW prvky (senzory), tak i připravená softwarová řešení nabízející vyhodnocení měřených dat, jejich vizualizaci na PC a mobilních zařízeních či zasílání upozornění např. formou notifikací. Je tak vhodná pro monitoring nejrůznějších objektů a zařízení.