Na Symposiu KHNP APR 1000 jsme jednali o začlenění ZAT do dodavatelského řetězce

Na Symposiu KHNP APR 1000 jsme jednali o začlenění ZAT do dodavatelského řetězce

Společnost ZAT patří mezi přední výrobce řídicích systémů v oblasti jaderné energetiky v Evropě i ve světě. Aktuálně se také ucházíme o začlenění našich systémů do nabídek všech dodavatelů při výstavbě nových jaderných bloků u nás. Jedním z potenciálních uchazečů je i jihokorejská společnosti KHNP. Ta ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR uspořádala ke konci března v Praze dodavatelské Symposium KHNP APR 1000.

Akce se zúčastnilo na 150 zástupců české vlády, vlastníka projektu a dodavatelů, kteří se prostřednictvím expozice korejské jaderné elektrárny seznámili s jihokorejskou jadernou technologií a průmyslem i strategií lokalizace. Zásadním benefitem pro české firmy byla i možnost osobně hovořit s vedením jihokorejské společnosti o možnostech účasti v jejich dodavatelském řetězci.

Pro členské společnosti Aliance české energetiky, jíž je ZAT zakládajícím členem, šlo o další krok k jejich zapojení do dodavatelského řetězce při výstavbě jaderných elektráren založených na technologii APR 1000.

„V rámci ZAT jsme zástupcům KHNP potvrdili naši připravenost a know-how v dodávkách řídicích systémů do jaderné energetiky. S vedením KHNP jednáme dlouhodobě. Představitelé korejských firem v minulých letech také navštívili sídlo společnosti ZAT v Příbrami a osobně se seznámili s našimi jadernými kompetencemi i moderním technickým a technologickým zázemím,“ říká Karel Stočes, ředitel marketingu a obchodu, který se společně s Františkem Kuralem, vedoucím odborné skupiny Energetika, akce účastnili.

Symposium navazovalo na návštěvu členských společností Aliance české energetiky (CPIA) v sídle KHNP v Jižní Koreji v květnu loňského roku a následný podpis memoranda o budoucí spolupráci v oblasti jaderné energetiky s ministrem průmyslu, obchodu a energetiky Korejské republiky panem Moon Sung-wookem vloni v červnu v Praze, jehož bylo ZAT součástí.

KHNP je vedle Westinghouse (USA) a EdF (Francie) jedním ze tří potenciálních dodavatelů, se kterými jednáme o spolupráci a zapojení ZAT v dodavatelských řetězcích v rámci dodávek projektových řešení na platformě SandRA.