Zmodernizovali jsme řízení dvou turbín největší slovenské vodní elektrárny Gabčíkovo

Zmodernizovali jsme řízení dvou turbín největší slovenské vodní elektrárny Gabčíkovo

Dokončili jsme další úspěšnou modernizaci části řízení slovenské vodní elektrárny Gabčíkovo. „Realizovali jsme kompletní výměnu regulátorů turbín na blocích 7 a 8, kde jsme nasadili nový typ kompaktního regulátoru turbíny SandRA Z211 CTC, který jsme uvedli za trh v roce 2019,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT a.s.

Jde o jednoduché a cenově dostupné řešení, které zvýší spolehlivost provozu řízené technologie a sníží provozní náklady. Přitom zachovává rychlost, výkon a možnosti komunikace robustního a zpravidla dražšího řešení. Na modernizaci hlavních částí elektrárny, které zajišťují výrobu elektrické energie, se podílíme dlouhodobě.

Vodní elektrárna Gabčíkovo má v provozu osm bloků. Systémy ZAT jsou aktuálně nasazeny na pěti blocích pro regulaci buzení a na čtyřech pro regulaci turbíny. Řídí výrobu elektrické energie i výkon proudící do rozvodné sítě, zároveň udržují napětí na požadované hodnotě.

Přečtěte si, jak o projektu píší média, například slovenský průmyslový portál https://www.engineering.sk/novinky/19697-zat-zmodernizovala-turbiny-vodniho-dila-gabcikovo