Na bulharskou JE Kozloduj dodáme řídicí systém za 15,5 milionu eur

Na bulharskou JE Kozloduj dodáme řídicí systém za 15,5 milionu eur

Připsali jsme si další významný úspěch v oblasti dodávek do jaderné energetiky v Evropě.

V polovině března jsme podepsali smlouvu na dodávku RRCS – systému řízení regulačních tyčí reaktoru pro 5. a 6. blok bulharské jaderné elektrárny Kozloduj za 15,5 milionu eur.

Jde o další jadernou elektrárnu v Evropě, kterou bude řídit systém vyvinutý a vyráběný v Příbrami. Aktuálně jde o jeden z nejmodernějších řídicích systémů v oblasti jaderné energetiky na trhu splňující nejnáročnější podmínky na bezpečnost dle požadavků evropských regulačních orgánů,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT.

Dodávka dvou systémů pro pátý a šestý blok JE Kozloduj bude probíhat v období dalších tří let. V prvním roce se uskuteční projektová fáze, v roce 2025 se budou realizovat dodávky, montáž a oživení na prvním bloku, na druhém bloku pak o rok později.

Dle vyjádření pracovníků jaderné elektrárny jde o největší kontrakt na dodávku českého zařízení pro bulharskou elektrárnu za posledních 20 let. „I z našeho pohledu je to významný milník. Bulharsko bylo poslední lokalitou v rámci EU, kde doposud nebyl nasazen český řídicí systém na elektrárnách typu VVER. Tímto krokem jsme uzavřeli pomyslný kruh a potvrdili naše špičkové kompetence v oblasti jaderné energetiky v Evropě,“ doplňuje Ivo Tichý.

Řídicí systémy a know-how naší společnosti jsou aktuálně nasazeny na 30 procentech jaderných elektráren v EU a na 10 procentech ve světě.