Uzavřeli jsme smlouvu na rekonstrukci regulátorů buzení pro 5 vodních elektráren na Slovensku

Uzavřeli jsme smlouvu na rekonstrukci regulátorů buzení pro 5 vodních elektráren na Slovensku

Veřejné výběrové řízení na rekonstrukci regulátorů buzení pro vodní elektrárny Liptovská Mara, Domaša, Považská Bystrica, Ladce a Velké Kozmálovce je u konce. Vítězem se stala společnost ZAT a.s. Smlouvu jsme s představiteli Slovenské elektrárne, a.s. (SE) podepsali na začátku července 2021.

V rámci projektu budeme postupně rekonstruovat 11 budicích souprav generátorů. První – na vodní elektrárně Považská Bystrica – bude uveden do provozu už v prosinci letošního roku (TG2). Celý projekt bude ukončen rekonstrukcí TG1 vodní elektrárny Ladce v červnu 2023.

Se společností SE spolupracujeme na rekonstrukci vodních i jaderných elektráren dlouhodobě. V oblasti vodní energetiky jsme například před dvěma roky zrekonstruovali regulátor buzení generátoru na elektrárně Veľké Kozmálovce, která zajišťuje zásobu chladicí vody pro jadernou elektrárnu Mochovce. „Naše řídicí systémy běží také na dalších vodních elektrárnách provozovaných společností, například regulujeme turbíny na malé vodní elektrárně Ružín II nebo na vodní elektrárně Tvrdošín. V rámci této zakázky budeme na vodních elektrárnách nasazovat systém řízení budicích souprav tvořenými regulátory ZAT AVR Z110,“ doplňuje Miroslav Košař, stratég segmentu Vodní energetika.

Společnost SE provozuje celkem 31 vodních elektráren. Jejich celkový instalovaný výkon činí 1 653 MW, což je přibližně 40 % z celkového instalovaného výkonu této společnosti.

Zakázka v objemu 15 milionů korunu na rekonstrukci regulátorů buzení pro pět vodních elektráren na Slovensku opět potvrdila stabilní postavení ZAT jako žádaného dodavatele v oblasti výstavby a rekonstrukcí vodních elektráren.

ZAT ve vodní energetice

ZAT vyvíjí, vyrábí a dodává řídicí systémy do oblasti vodní energetiky téměř 40 let. Realizujeme dodávky jak pro malé vodní elektrárny, tak pro velká vodní díla s požadavky na dílčí řešení řízení jednotlivých provozních souborů až po komplexní výměny a řízení celých bloků a nasazení robustního DCS systému.