Vyvíjíme IT řešení pro zdravotnictví, příkladem je oceněná mobilní aplikace HealthPlus

Společnost ZAT není jen výrobce řídicích systémů pro energetiku a průmysl. S rozvojem IoT technologií se naše nejmladší divize Smart Systémy cíleně zaměřuje na vývoj řešení i z této oblasti. V roce 2018 jsme například uvedli na trh úspěšně nasazovanou platformu SimONet pro bezdrátový sběr a přenos dat. Ta se využívá nejenom v průmyslu či dopravě, například ve zdravotnictví je vhodná pro monitorování nemocničních pokojů i pohybu pacientů. 

ZAT pro zdravotnictví 

V oblasti zdravotnictví nabízí naše společnost komplexní služby od vývoje a výroby zdravotnických přístrojů (sami jsme vyvinuli a uvedli na trh terapeutický přístroj StimSmart) přes vývoj zakázkového softwaru až po kompetence v oblasti certifikace zdravotnických produktů dle nově zaváděné legislativy MDR (Medical Device Regulation). 

V rámci rozvoje softwarových služeb, jako jsou vývoj zakázkového softwaru či tvorba nezávislých nadstaveb podnikových systémů, ZAT v loňském roce posílil svůj tým o cca 30 špičkových vývojářů. Z jejich pera pochází i odborníky oceněná mobilní aplikace pro soukromou polikliniku Program Health Plus, která je v evropském měřítku lídrem v rozvoji eHealth podpory svých klientů. 

Mobilní aplikace HealthPlus 

Společnost Program Health Plus hledala partnera, který by jí pomohl vyvinout a klientům bezpečně, ale přitom jednoduše, zpřístupnit data svých lékařských zpráv, výsledků vyšetření i doporučených léků, umožnit hlídat termíny kontrol, dokonce i pomoci řešit některé zdravotní obtíže na dálku bez návštěvy lékaře. 

„Naším úkolem bylo vyvinout aplikaci, která bude odpovídat současným designovým a bezpečnostním standardům požadovaným při vývoji mobilních řešení. Základem aplikace je zabezpečená komunikace s informačními systémy Program Health Plus. Využívá také systém push notifikací pro různá oznámení a informace uživatelům aplikace,” doplňuje Jaroslav Hrdinka, vedoucí skupiny Vývoj zakázkového softwaru společnosti ZAT. 

Příjemné uživatelské řešení, inovativnost a komplexnost služeb ocenili nejenom klienti zdravotnického zařízení. V Czech Digi Med Award získala mobilní aplikace cenu za inovativní řešení roku 2019, v soutěži Českých 100 nejlepších pak MUDr. Oldřich Šubrt, zakladatel Programu Health Plus, převzal diplom v oborové kategorii Informační a komunikační technologie za přínos v oblasti digitalizace medicíny. 

Vývoj zakázkového softwaru

„Jedním ze strategických cílů ZAT je rozvíjet a posilovat softwarové služby spojené se zpracováním a prezentací dat na moderních platformách. Jde například o procesní vizualizace, uživatelské rozhraní, vývoj smart systémů a práci s big daty. Jsou to kompetence, které nabízíme našim klientům nejen jako nadstavby našich řídicích systémů, ale i jako samostatný vývoj jejich softwarových řešení,“ dodává Václav Janoch, ředitel divize Smart Systémy.