We attended the NUSIM 2023 conference

As a major Czech supplier of control systems and provider of warranty and post-warranty services for Czech nuclear power plants, we participated in the traditional NUSIM 2023 conference in October, organized by the Czech Nuclear Society.

The aim of the Czech-Slovak expert meeting was to provide a unique platform for the exchange of experience of management and operations staff of Czech and Slovak nuclear power plants, supporting departments, regulatory authorities, nuclear R&D specialists, equipment and service suppliers.

Daneš Burket (President of the Czech Nuclear Society) and Vladimír Slugeň (President of the Slovak Nuclear Society) gave the opening remarks. The 26th edition of the conference was dedicated to 80 years of operation and decommissioning of nuclear power plants, new technologies in power engineering, use of NPP unit project reserves and configuration management.

Během konference zazněla řada nových a důležitých informací (např. o plánované aktualizaci atomového zákona, kterou představila ředitelka Michaela Ratajová z SÚJB).

Konference dále potvrdila, že se na řadě témat pracuje a posouvají se. Například v rámci ČEZ a.s. probíhají geologické průzkumy v lokalitách pro modulární reaktory (SMR) ve vybraných uhelných elektrárnách, v ČEZ a.s. posunuli management konfigurace, 3D skenování a vazbu na dokumentaci.

Konference opět ukázala, že je nutné zajistit energetickou soběstačnost. V důsledku ukončení spalování uhlí a naplnění požadavků EU z pohledu bezuhlíkové energie je nutné co nejdříve zahájit výstavbu nového jaderného zdroje v České republice. Do deseti let bude zapotřebí řešit jednak výstavbu dalších jaderných zdrojů v lokalitách JE Dukovany a JE Temelín a zároveň vybrané uhelné elektrárny do budoucna nahradit modulárními reaktory.